Auteurs bied ik de volgende diensten aan:

  • structurele en tekstuele redactie van non-fictie;

  • tekstuele redactie van non-fictie;

  • correctie van de drukproef van zowel fictie als non-fictie.

Structurele en tekstuele redactie van non-fictie

Als de eerste versie van je manuscript af is, is het verstandig om een redacteur te laten kijken naar de structuur. Een veelvoorkomend issue is bijvoorbeeld herhaling van informatie, tussen of zelfs binnen hoofdstukken. Ik zet opmerkingen in de kantlijn en doe voorstellen, verplaats alinea's of schrap tekst. Tegelijk doe ik een eerste tekstuele redactie.

Wanneer je de opmerkingen verwerkt hebt en de wijzigingen hebt bekeken, doe ik nog een tekstuele redactieronde om de tekst op te schonen.

Het verschil met een manuscriptevaluatie is dat je geen uitgebreid evaluatierapport krijgt, maar dat ik in de tekst zelf werk.

Na de tekstuele redactie kun je het boek laten opmaken. Het is zeer aan te raden om de opgemaakte tekst als PDF te laten nakijken door een corrector die zowel de laatste verdwaalde punt en komma eruit haalt als naar de opmaak kijkt.

Tekstuele redactie van non-fictie

Wanneer je tevreden bent over de structuur en inhoud van je manuscript is het tijd voor de tekstuele redactie. In deze ronde let ik op dingen als de leesbaarheid en de interne logica van de alinea's. Ik herschrijf soms zinnen, schrap een hele alinea of voeg wat signaalwoorden toe en verbeter taal- en grammaticale fouten. Het resultaat is een tekst die naar een hoger niveau is getild en waarin nog een paar opmerkingen voor jou staan. Doordat ik met de functie Wijzigingen bijhouden werk in Word, zie je precies wat ik doe en kun je zelf bepalen wat je met mijn wijzigingen doet.

Jij gaat na deze ronde weer met de tekst bezig: je verwerkt de opmerkingen en controleert of je het eens bent met de meer inhoudelijke wijzigingen. Ik kijk hierna nog één keer naar de tekst, om te controleren of er geen nieuwe fouten zijn ingeslopen bij het verwerken van de correcties en om de dingen die ik in de eerste ronde heb gemist te pakken.

Na de tekstuele redactie kun je het boek laten opmaken. Het is zeer aan te raden om de opgemaakte tekst als PDF te laten nakijken door een corrector die zowel de laatste verdwaalde punt en komma eruithaalt als naar de opmaak kijkt.

Ik doe dit alleen als je je manuscript al inhoudelijk/structureel hebt laten redigeren of wanneer een schrijfcoach je feedback heeft gegeven tijdens het schrijven en die heeft aangegeven dat het manuscript inhoudelijk af is.

Correctie van de drukproef van zowel fictie als non-fictie

Wanneer het manuscript inhoudelijk in orde is en tekstueel is geredigeerd, kan het manuscript worden opgemaakt. Daarna kan het naar de corrector, die de laatste taalfouten eruit haalt en controleert of alles goed is gegaan met de opmaak.

Als ik je manuscript heb geredigeerd doe ik deze ronde niet zelf. Ik zal dan verschillende collega's aanbevelen bij wie je drukproef in goede handen is, of de opdracht zelf uitbesteden.

Tarieven

Ik werk met projectprijzen. Wil je gebruikmaken van (een van) mijn diensten? Neem gerust contact met me op om een offerte aan te vragen.